Delbetala med Klarna

Delbetala med Klarna

Vad är Klarna?

Klarna är en av Europas största banker och erbjuder betallösningar till 90 miljoner människor och fler än 200 000 butiker i 17 olika länder. Företaget grundades år 2005 i Stockholm. Målet var då att göra det enklare för människor att handla på nätet. Mycket har förändrats sedan dess som gör mycket mer möjligt idag, klarnas vision om enkelhet står dock fast: näthandel ska kännas tryggt, säkert och smidigt.

Som ett led i att skapa en trygg och säker näthandel arbetar Klarna dygnet runt med att förhindra bedrägerier. De har många förebyggande system och övervakande processer som gör det möjligt att i de allra flesta fall ligga steget före bedragare. En av många åtgärder som Klarna har är att de granskar samtliga kunders köp för att identifiera riskfyllda transaktioner i realtid och många gånger hinner de därför förhindra bedrägerierna innan de genomförs.

Idag genomförs ungefär hälften av alla köp i Sverige med Klarna. Det är en otrolig siffra vilket medför ett stort ansvar gentemot sina kunder. För att hela tiden förbättra och utvecklas tar Klarna tacksamt emot feedback och synpunkter från sina kunder. De gör även en satsning mot nollvision missnöjda kunder.

Klarna erbjuder flera olika betallösningar. Ett betalalternativ som vi har valt att granska närmare är Klarnas delbetalning.

Vad innebär det att delbetala via Klarna?

Ibland är vi på en plats i livet då vi inte har möjlighet göra större inköp och betala direkt. En lösning på det problemet som många företag har idag är delbetalning via Klarna. Klarna gör det möjligt för dig att dela upp ditt köp genom ett så kallat delbetalningskonto. På ditt delbetalningskonto via klarna samlas samtliga köp som du har valt att delbetala. På ditt konto kan du även bestämma hur mycket du vill betala varje månad. Du kan också välja att betala hela skulden direkt för att avsluta ditt köp. Oavsett hur du väljer att sköta din avbetalning får du varje månad ett minimibelopp som du behöver betala.

Vid tillfället för köpet tar Klarna en kreditupplysning om du väljer att delbetala ditt belopp. Det är för att Klarna oftast behöver informationen för att kunna göra en bedömning. Kreditupplysningen är inget som kommer att påverka din kreditvärdighet utan delas endast med dig som kund och Klarna. Om Klarna har gjort en kreditupplysning på dig i samband med ett köp, meddelas du om detta via brev.

Det tillkommer vissa kostnader av att delbetala via Klarna. För den tjänst som kallas för Flexibel delbetalning tar Klarna ut en kostnad som består av 1/24 av det utnyttjade kreditutrymmet per månad. Förutom det tillkommer en kreditränta på 19,90%.

Delbetalning medför en kostnad på 29 kr i en administrativ avgift varje månad. Beroende på var du handlar erbjuds du att betala av ditt köpbelopp inom 14 dagar, en månad eller flera månader. Det kan vara bra att känna till att delbetalningsalternativen kan variera i olika butiker, både på nätet eller fysiskt. Alla företag erbjuder inte samtliga delbetalningsalternativ, därav kan delbetalningsmöjligheterna variera.

Klarna skickar i mitten av varje månad en faktura till dig via mail eller post. Du kan själv styra via ditt konto hur du vill ha fakturan.

En av anledningarna till att många butiker väljer att ansluta sig till Klarna delbetalning är bland annat för att göra det så smidigt som möjligt för sina kunder. Men förutom att göra kundens upplevelse så enkel som möjligt, bidrar det också till en ökad köpkraft hos konsumenterna. Många kunder känner sig nöjda med att inte behöva betala direkt, vilket ofta även leder till att de kommer tillbaka i framtiden.

Populära butiker som idag är anslutna till Klarna:

  • H&M
  • Åhléns
  • Kicks
  • Adlibris
  • Intersport

När kan Klarnas delbetalning vara en bra lösning för dig?

Klarnas delbetalning kan vara ett bra alternativ för dig om du inte har pengar vid tillfället för inköpet eller om du har pengar men hellre betalar lite åt gången. Genom att använda dig av Klarna delbetalning får du möjlighet att ändå göra ett inköp, även om plånboken inte tillåter just den månaden.

Trygga betalningar. Vissa tycker det kan kännas lite osäkert att beställa från nya eller okända hemsidor. Man kan fundera på om man verkligen får hem produkten, om produkten håller kvalitén som lovas eller om företaget faktiskt är legitimt. Genom att välja att betala via Klarna, kan du i lugn och ro få hem dina produkter och testa dem innan du betalar. En fantastisk möjlighet.

Om du inte vill skaffa ett kreditkort. Kreditkort har många gånger samma lösning – du kan välja att delbetala beloppet. Via klarna slipper du ett kort, du kan enkelt samla dina inköp i appen eller via ”mina sidor” på Klarnas hemsida och därifrån sköta dina inbetalningar.

Sammanfattningsvis går att säga att Klarna är ett företag i framkant vad gäller betaltjänster som delbetalning. De strävar hela tiden efter att utveckla sina produkter och tjänster för privatperson och företag, vilket har tagit dem dit de är idag. Delbetalning via Klarna är ett alternativ för dig som:

  1. Inte kan vänta till nästa månadslön.
  2. Vill handla tryggt och säkert på internet.
  3. Vill ha en flexibel avbetalning där du själv kan välja hur mycket du betalar av (Klarnas minimibelopp är det lägsta summa du måste betala varje månad)
  4. Vill samla dina inköp och betalningar på ett och samma ställe i Klarnas app eller på ”mina sidor”.

Omdömen

Skriv ett omdöme
Denna artikel uppdaterades den 6 december 2020