Skillnader mellan Creditsafe, Bisnode och UC

Skillnader mellan Creditsafe, Bisnode och UC

Det är vanligt att man besöker flera olika banker och långivare när man är i behov av ett lån. Det kan bland annat vara för att man vill få koll på vilka långivare som erbjuder de mest förmånliga lånen. Men ibland kan man som låntagare även vilja veta vilken kreditupplysningstjänst som långivaren tillämpar. En kreditupplysning är till för att banken och andra långivare ska kunna se en privatperson eller ett företags ekonomiska situation och historik. Vad som ingår i en kreditupplysning kan bland annat vara: betalningsanmärkningar, kreditvärdighet, bokslut och inkomst, styrelse och koncern, skulder hos Kronofogden, fastighetsinnehav, identifieringsuppgifter, årsredovisningar, riskvertyg för bedrägerier, F-skatt, moms och arbetsgivaravgifter. I Sverige använder sig långivare eller låneförmedlare av dessa tre kreditupplysningstjänster: Bisnode, Creditsafe och UC. Men vad är det som skiljer dem åt? Vi har jämfört dem!

Bisnode är ett av de marknadsledande kreditupplysningstjänsterna i Sverige som erbjuder sina kunder marknads-, affärs- och kreditinformation. Bisnode är ett internationellt företag som i Sverige grundades 1988, idag har de sitt huvudkontor i Stockholm. Det arbetar ungefär 2400 anställda i verksamheten, varav 700 av dessa i Sverige. Verksamheten finns i 18 länder.

Bisnode


Bisnode samlar information om privatpersoner och företag. Informationen samlas in från följande statliga källor:

  • Skatteverket
  • Tingsrätten
  • Kronofogden
  • Bank, kreditmarknadsbolag och kontokortsföretag
  • Lantmäteriet
  • Statiska Centralbyrån

Informationen hos Bisnode lagras inte för alltid, utan den raderas efter en tid. Uppgifter om betalningsanmärkningar finns kvar i tre år efter den dag då anmärkningen registrerades. Tidigare kreditförfrågan i registret finns kvar i ett år innan den gallras bort. Bisnode skickar inga uppgifter om kreditupplysning till UC, vilket gör att din kreditvärdighet inte påverkas om du söker lån via större banker eller långivare som använder sig av UC.

Creditsafe


En annan aktör på marknaden är Creditsafe, detta är den näst största aktören bland banker och långivare som inte tar kreditupplysning via UC. Creditsafe grundades 1997 och finns idag  i 10 europeiska länder samt i USA och Japan, de är en stor koncern med ca 12 000 anställda. De gör inte bara kreditupplysningar på företag och privatpersoner utan har flera andra kredit- och informationstjänster för både företag och organisationer.

För att inhämta information om låntagare använder sig Creditsafe av en mängd olika informationskällor för att få fram sitt underlag, framförallt från statliga myndigheter som exempelvis Skatteverket, Bolagsverket, SCB, Kronofogden och Lantmäteriet. Insamlingen av information går till precis som hos Bisnode och UC och görs för att få en överskådlig bild av privatpersoners ekonomi, tillgångar och historik.

Creditsafe är sedan några år tillbaka ett mer vanligt förekommande alternativt kreditupplysningsföretag hos kreditgivare som erbjuder snabblån och smslån. En av orsakerna till detta är att många låntagare inte gärna vill ha flera ansökningar på sig från smslån och snabblån registrerade hos UC. Om man som privatperson har flera ansökningar hos UC kan det påverka kreditvärdigheten om man i framtiden skall ta ett lån via en större bank eller långivare. Precis som Bisnode rapporterar inte heller Creditsafe till UC. Det gör att din ansökan inte syns när eller om du skulle söka ett lån via en större bank eller långivare i framtiden.

UC


UC eller upplysningscentralen som de även kallas, är den största leverantören av kreditupplysningstjänst i Sverige. UC grundades 1977 och ägs till stor del av kända storbanker: Nordea, SEB, Swedbank, Handelsbanken, Danske Bank och Länsförsäkringar Bank. Idag har UC även flera kontor i våra nordiska grannländer, men huvudkontoret i Sverige ligger i Stockholm. Totalt arbetar 420 människor med att leverera säkra kreditupplysningar till svenska banker och långivare.

Upplysningscentralen får många fler förfrågningar vid låneansökningar än Bisnode och Creditsafe. Detta beror på att UC är den mest använda tjänsten i Sverige idag. Något som är förknippat med UC är rädslan för att ha för många kreditförfrågningar på sig. Många privatpersoner vill gärna undvika att samla på sig kreditupplysningar via UC. Anledningen till detta är att för många kreditupplysningar kan få banken att ifrågasätta personens kreditvärdighet. Kreditförfrågningar via någon av kreditupplysningsföretagen görs alltid vid låneansökan och detta är för att de ska kunna bedöma personers lämplighet att ta ett nytt lån. UC hämtar information om privatpersoners ekonomiska ställning och historik från statliga instanser likt Bisnode och Creditsafe.

Är du som privatperson orolig för att din kreditvärdighet ska påverkas över att du behöver ta ett snabblån eller sms lån, kan det vara bra att känna till att det finns andra alternativ! Som du säkert har sett i vår jämförelse ovan är det inte mycket som skiljer de tre olika aktörerna åt, förutom det faktum att UC är den mest vanliga kredittjänsten hos storbanker och långivare. Finns det då möjlighet att välja en långivare som tar kreditupplysning via Bisnode eller Creditsafe kanske det är något för dig att överväga innan du skickar in en ansökan. Samtliga tre kreditupplysningsaktörer hämtar liknande information från samma eller likvärdiga källor så oavsett vilket långivaren använder sig av kommer de få informationen.

Slutsats

Sammanfattningsvis går att säga följande:

  • Bisnode, Creditsafe och UC (Upplysningscentralen) är de tre kreditupplysningsaktörerna som verkar i Sverige. UC är den mest vanliga bland storbanker och större långivare, Creditsafe är den näst vanliga.
  • Insamling av privatpersoners bakgrundsinformation går till på liknande sätt hos samtliga kredittjänstaktörer. Ingen information lämnas vidare till den andre kredittjänstaktören, utan endast till den aktuella bank eller långivaren. Informationen krävs för att ge banker och långivare en bättre översikt av privatpersoners ekonomiska situation och historik.
  • Varken Bisnode eller Creditsafe rapporterar sina kreditupplysningar till UC. Det innebär att du kan ansöka om lån via flera olika långivare utan att det nödvändigtvis behöver synas hos någon av de andra aktörerna. Anledningen till att många privatpersoner vill undvika att ta en kreditupplysning via UC är för att många större banker och långivare använder just deras kreditupplysningstjänst. För många kreditupplysningar kan få de större bank och långivarna att sänka kreditvärdigheten för den som ansöker.
  • Vet du med dig att du har flera kreditupplysningar via UC kan det vara bra att fundera över att ansöka om ett lån via en bank eller låneförmedlare som inte använder UC som kreditupplysningstjänst! Se dig om efter andra alternativa långivare som använder Bisnode eller Creditsafe för att minska påverkan på din kreditvärdighet.
Denna artikel uppdaterades den 26 april 2024